Ensomheden fra mig selv

Ensomheden fra mig selv

I nogle samtaler inden en tantramassage, føler jeg at mine gæster kan kæmpe med sig selv og deres ensomhed. På den ene side kæmper de med en enorm længsel efter at blive set, som den de er. En længsel efter at springe ud i noget, som intuitivt føles helt rigtigt. Og på den anden side er de meget påpasselige og bange for at gøre noget forkert.

Jeg tror, at netop den cocktail er årsagen til at mange føler sig ensomme. For bliver det ved tankerne, skaber det ubalance og dermed måske ensomhed.

Lad mig prøve at forklare.

At leve alene

I den vestlige verden er der flere og flere mennesker, som oplever at leve alene og i ensomhed. Der er ikke noget entydigt svar endnu, på hvorfor udviklingen går denne vej. Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, så logisk rationelt set skulle man tro, at mulighederne blev bedre dag for dag.

Men det sker tilsyneladende ikke. Ensomhed italesættes tværtimod, som en ”epidemi”, der spreder sig ligesom en virus igennem menneskeheden.

Faktisk viser nogle undersøgelser, at mennesker der lever i parforhold er mere ensomme, end de der lever alene.

Hvorfor føler vi os ensomme?

For at kende forklaringen på det, tror jeg at vi skal forstå at der er mindst to typer ensomhed. Der er faktisk flere, men lige her er de andre ikke så vigtige.

Der er den første type ensomhed, som vi kan kalde den ”sociale ensomhed”. Det er den type ensomhed, som de fleste tænker på, når de tænker at man er alene. Det kan være et liv uden at have en fast partner eller en familie. Vi kan tænke, at vi savner et menneske at være tæt på, en at holde om, en at sove med, en at dele livet med.

Og det kan mange af os tro er et opfyldt behov, når vi har fundet en partner.

Derfor bliver vi også forvirrede, når vi lever i et parforhold, og alligevel kan føle os ensomme. For det passer ligesom ikke rigtigt ind i vores forståelse af hvad ensomhed er. Mange bliver kede af det, opgivende, trætte og i sidste ende kan det ende i depression.

Ensomhed fra os selv

Den anden type ensomhed kan vi kalde en ensomhed fra os selv. Kort sagt handler denne ensomhed om at vi lever et liv, som vi tænker man skal gøre, men som vi ikke har lyst til. Det vi har lyst til, undertrykkes. Måske fordi det er blevet en vane. At vi har glemt at prioritere os selv og hinanden. Eller at vi kan tænke moralsk og sige til os selv ”at jeg har godt nok lyst til en tantramassage eller endda lyst til en anden mand, men så er jeg jo utro!”.

Jeg tror at alle mennesker i parforhold, der er låst fast i en forestilling om, hvad man kan og ikke kan, bærer en risiko for at møde denne type ensomhed. Ensomheden fra dem selv. Vi kan komme til at føle os fremmede overfor det menneske, vi er blevet til. Vi kigger måske os selv i spejlet og kan ikke længere genkende den, der kigger tilbage?

Ensomheden fra mig selv handler om, at jeg lever et liv med mangler. Eller sagt på en anden måde – lever jeg et liv med alt for mange bindinger til hvad jeg kan eller ikke kan gøre. Der er nogle huller, som jeg ikke får udfyldt eller udforsket, og de huller fører til tomhed eller frustration, som igen skaber en følelse af ensomhed.

Håb

Heldigvis er der håb. Det første skridt er at blive bevidst om det. Blive bevidst om at ”nu er der noget der forvirrer mig, nu er der noget jeg bliver ked af, noget jeg ikke forstår”. Du skal med andre ord undersøge, hvad det er for en fornemmelse eller sansning du har i kroppen.

Tantramassageaarhus.netHvis du har den følelse eller fornemmelse nu, så sig til dig selv at du er helt enormt dygtig, simpelthen fordi du kan mærke, hvordan du har det. At sansningen måske er svær at have med at gøre betyder ingenting. Det er også en del af livet.

Næste skridt er at forstå lidt mere omkring hvad det er der ligger inde bagved den voksende frustration eller ligegyldighed eller ked-af-det-hed. Det kan være et ønske om mere nærvær, mere intensitet – eller bare om at føle kærlighed igen.

Det er lidt sværere her – især fordi vi ofte falder i og skyder ”skylden” hen på vores livssituation, vores partner, vores arbejde, vores chef eller endda vores børn.

Men vi kan ikke skyde skylden på andre. Hvis vi har et behov for nærvær, der ikke er opfyldt er det først og fremmest os selv, vi skal ændre. Bemærk at det ikke betyder, at vi skal ændre eller fjerne det behov vi har.

I stedet skal vi for det tredje – simpelthen give udtryk for det vi har brug for, og måske fortælle om baggrunden for det.

Hvis det er et ønske om nærvær, så sig det.

Hvis det er ønsket om mere intensitet, så vis det.

Hvis det er ønsket om tantra sex, så undersøg det.

Måske kan en simpel samtale gøre det.

Måske er en tantramassage den rigtige vej for dig at gå.

Pointen er, at vi ved at bevæge os i en retning vi har lyst til, tager ansvaret for vores egen situation – og det giver frihed.

Mod

Det er indlysende, at der også kan komme mere på spil. Det kræver mod at give udtryk for de lyster man har. Men spørgsmålet er nok om vi hellere vil leve ensomme fra os selv, eller finde modet og stå som det menneske vi er.

Det er vigtigt at prøve at finde mod. Og nogen gange kan det være en metode at se på at vi kun har begrænset tid her på jorden, at vi skal finde en vej til at give det liv vi lever hele armen, og leve det fuldt ud.

Bronnie Ware har skrevet en bog om, hvilke 5 ting, mennesker på dødslejet fortrød mest, og det sender et stærkt budskab at læse denne liste:

  1. Jeg ville ønske jeg havde haft modet til at leve et liv, som jeg havde lyst til – i stedet for at leve et liv, som andre forventede af mig
  2. Jeg ville ønske jeg ikke havde arbejdet så meget
  3. Jeg ville ønske jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser
  4. Jeg ville ønske at jeg havde holdt kontakten med mine venner
  5. Jeg ville ønske at jeg havde ladet mig selv være mere lykkelig

Hvis du holder dig tilbage fra at prøve en tantramassage – så er det måske nu at du skal finde modet og springe ud i det?

Jeg er overbevist om, at tantramassager holder mange fra at blive ensomme. At tantramassagen – netop fordi den er bevidst og åben – er den perfekte legeplads til at finde tilbage til dig selv.

Det er min oplevelse, at der er meget større elastik til frihed i parforhold, end vi går rundt og tror. De fleste mennesker vil jo i bund og grund helst have at deres partner er tindrende lykkelig. Og holder jeg fast i at det er mit behov, jeg søger opfyldt, tror jeg at ønskerne bliver modtaget på den rette måde.

Du kan kontakte mig for en massage her.

Kærlig Hilsen

Jørn

2 Comments

  1. Azalea den 16. oktober 2016 kl. 16:08

    Kære Jørn
    Respekt



  2. Jørn den 17. oktober 2016 kl. 5:18

    Tak <3



Efterlad en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.