Ja- og nej-sproget

Et sprog om grænser

Forstå dine grænser på en ny måde

- i seksualiteten, og overalt i livet

Et sprog for bevægelighed

Ja- og Nej-sproget er et kropssprog. Men til forskel fra almindeligt kropssprog så beskriver Ja- og nej-sproget de sanseindtryk du får fra din egen krop. Ja- og nej-sproget er et kropssprog for egne sanseudtryk.

For at kunne bevæge dig sikkert og trygt i din seksualitet må du kunne mærke og reagere på dine grænser, og have et sprog for det. Det handler ja- og nej-sproget om. De forskellige måder at iagttage og bevæge dig på. I en omskiftelig verden.

Nej

Det starter altid med et nej. At sige nej er noget vi er født med evnen til, men som af og til bliver gemt og glemt. Det kan føre til at vores personlige grænser bliver udflydende og det kan blive vanskeligt at finde ud af hvad der er mit, og hvad der er andres. Måske føles livet som en endeløs række af tjenesteydelser, uden at der er kontakt med dem.

Ja

Når du har lært at sige nej kan du begynde at udforske, hvad det er mening er for dig. Begynde at bevæge dig fra overlevelse til udvikling. Ja er det sted hvor du sprudler af glæde, fokus, energi og retning. Ofte er ja forbundet med et særligt meningsfuldt sted for dem, der kommer hos os. Et sted hvor tiden opløses og vi er tilstede her og nu.

Overfor ja og nej er der en række klare varianter, som er sværere at forstå. Fordi der ikke på samme måde er entydighed i hvordan vi skal bevæge os. Det er når ja og nej bliver uklare.

Jaja

Den første variant handler om vores vaner. Hvilke vaner er nyttige for dig og hvilke vaner giver dig modstand i dit liv. Jaja er egentlig det sted hvor vi bare gør noget, uden at tænke så meget over det. Det er hverken det røde eller det grønne lys i et vejkryds. Og derfor er det vigtigt at give dem ekstra opmærksomhed engang imellem.

Nejnej

Her har vi at gøre med det vi ikke taler om. Ikke alt skal siges og fortælles hele tiden. Det er en nøje afvejning vi hver især laver. Nogen gange giver det vi siger en masse modstand og feedback for vores omgivelser, og derfor er det nyttigt at kunne holde mund engang imellem, særligt når det er blevet en vane bare at braldre ud med den impuls der pludselig opstår i dig.

Den anden side af nejnej er de store hemmeligheder vi ikke tør tale om. Det er den skjulte alkoholisme hos en mor, der igen og igen skaber uro i familien, men som det er svært at finde ord til at få italesat. Eller måske en vrede, der gemmer på et overgreb i barndommen. De store hemmeligheder føles som at gå i kviksand. Med fodslæbende skridt kæmper vi os fremad, men rygsækken er næsten for tung at bære.

Ja, men nej

Det hænder at vi får sagt ja til for meget. Ja, men nej handler om at vi siger ja, men egentlig mener nej. Når vi af uvane får fyldt kalenderen op med alle mulige aftaler, der egentlig ikke betyder noget for os. Så vi ikke rigtigt kan mærke hvor vi er, eller hvem vi er. Måske har en flygtig impuls ledt dig ind i et møde, men nu mærker du at det ikke længere føles rigtigt. Så er det på tide at stoppe.

Med mindre du vil undersøge din egen uklarhed. For det er virkeligt nyttigt af og til at følge med, selvom det ikke lige er det du mest har lyst til. Familier og sociale fællesskaber er fyldt med den her slags ja, men nej uklarhed. Det vigtige er bevidst at kunne vælge hvornår du er klar og hvornår du ikke er klar. Det er klart at gå ind i ja, men nej, hvis du gør det bevidst. Eks. kan det være okay at sige ja til at give efter for dine børns plageri om pizza en hverdagsaften, fordi du og børnene er trætte, selvom du godt ved at pizza ikke helt lever op til den sunde livsstil, du så gerne vil give din familie.

Nej, men Ja

Den sidste variant af uklare sanseindtryk i konversationen med kroppen handler om, når vi holder os tilbage fra at gøre noget, som vi føler en impuls til at gøre. Du siger måske nej til en aftale, selvom du egentlig er nysgerrig på, hvor det kan føre hen. Måske er normerne fra din opvækst så stærke at du hele tiden begrænses af, hvad du tror, er okay opførsel. Fanges du i en uendelig lang diskussion med dig selv om hvad der er rigtigt og forkert at gøre, er det måske fordi du ikke er bevidst om hvornår du siger nej, men egentlig føler et ja i kroppen.

Når du bliver bevidst om hvad du har lyst til, men kan sige nej i samme åndedrag, bliver du i stand til at styre dine impulser. Det er utroligt nyttig for ikke at komme til at gøre skade på andre og dig selv. Nej, men ja er et sted, hvor det er virkeligt dejligt at have en sparringspartner med. Noget vi ofte arbejder med i terapier og massager. Et sted hvor seksualiteten ofte volder os besvær.

Terapi og massage

Ja- og nej-sproget er ofte med i terapier og næsten altid i samtalen inden en massage. Kommer du hos mig i et forløb vil vi ofte vende tilbage til sproget og nuancere din samtale med dig selv.

Læs om massager her

Læs om terapi her

Ja- og nej-sproget