Det Bæredygtige Liv

Det Bæredygtige Liv

Jeg arbejder med bæredygtighed. Det er efterhånden et ret slidt begreb og det bruges og misbruges ofte. Jeg hænger dog fast i det lidt endnu, fordi min definition af begrebet måske er lidt anderledes end den gængse anvendte.

For mig handler bæredygtighed om ”Det Bæredygtige Liv”. Der er ingen omvej, eller genvej her. Der er ingen smarte løsninger – eller ”lavt hængende frugter”. Eller for den sags skyld ”Quick Wins”, som ethvert strategisk projekt jo helst starter med at fokusere på.

Når jeg skriver om bæredygtighed starter det med mig selv. Det er umuligt at skelne mig selv fra bæredygtighed. Enten ER jeg bæredygtig eller også ER JEG IKKE bæredygtig. Sådan stillet lidt på spidsen.

Jeg tror altså ikke at ideen om en bæredygtig produktion eller service holder ret langt, hvis ikke hele organisationen i et eller andet omfang også køber ind på ideen om personlig bæredygtighed. Og endda ikke bare køber ind på ideen om at nu skal vi have en bæredygtig produktion – nej, hvert individ i en bæredygtig organisation skal selv personligt tage stilling til hvordan de er bæredygtige. Det samme tror jeg gælder i vores parforhold og i vores familier. Jeg skelner ikke mellem den “ydre bæredygtighed” og den “indre bæredygtighed”.

Problemet er at hvis jeg skelner imellem bæredygtighed og ”mig selv” risikerer jeg at det langsomt og umærkeligt løber ud i sandet.

Bæredygtighed på mange planer

For mig handler det nemlig om bæredygtighed på det personlige, det social og det globale plan. På samme tid i en løbende udveksling og forandring og tilpasning imellem alle tre planer. Det er en ret omfattende opgave, der kræver at jeg skal finde balancen både i mig selv som leder, men også som kollega, far, ven, kæreste og menneske. Det er heller ikke nogen nem opgave. Og ændringerne kommer helt sikkert ikke uden omkostninger. Der er ikke mange lavthængende frugter i bæredygtighedens have – til at begynde med ihvertfald.

På mange måder startede jeg min indre bæredygtighed med min første tantramassage. I mødet med Karin indså jeg hvor vigtigt det var for mig at kunne bevæge mig frit og uanfægtet. Jeg tog de første skridt hen imod at acceptere mig selv som menneske. Jeg fandt simpelthen fast grund under fødderne. En fast grund der fuldstændig har  vendt mit  liv på hovedet.

Mit første skridt på det personlige plan har været et give hele mit liv et eftersyn. Et grundigt eftersyn. Det har ført til mange små og store ændringer. Bl.a. er jeg i gang med at sælge mit hus – for jeg har set at jeg har brug for at blive gældfri for at kunne handle frit og ikke være bundet af at skulle have den næste måneds indtjening. For bliver jeg presset af at skulle have en ”indtjening” hver måned, bliver jeg også presset til at give køb på min bæredygtighed – enten ved at give efter for pres og stress eller acceptere en opgave, som jeg godt ved har mere politisk end reelt indhold i sig.

Retreat om Kærlighedens Væsen

På et andet plan har jeg nu et kærlighedsliv med Trine Dupont, der blander sig med vores arbejdsliv. En ubevidst drøm som jeg bare ikke har haft mulighed for at undersøge. Med Trine laver jeg bl.a. retreat om “Kærlighedens væsen” fra d. 10-12 Juli. Der er stadig et par pladser.

Der foregår en masse andre spændende ting i mit liv lige nu, og har du har lyst til at høre mere om “Det Bæredygtige Liv”, komme i en tantramassage eller deltage på et af vores retreats er du velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen

Jørn Uhrenholt // jorn@tantramassageaarhus.net // 23464540