Fredagsslik, klarhed og pres

Fredagsslik, klarhed og pres

Jeg har opdaget at klarhed i og fra andre mennesker, kan opleves som et pres i mig selv. Jeg har opdaget, at klarheden ikke ER presset – men at klarheden jeg præsenteres for, kan OPLEVES SOM et pres mod mig.

Der er meget forskel på, at jeg står i et pres og siger NEJ, fordi det overskrider noget i mig selv. Og over til at jeg præsenteres for min egen uklarhed. Eller min egen uklarhed eksponeres. At jeg så at sige falder over mine egne ben.

Begge dele føles som et pres, og jeg skal være ret opmærksom for at skille skidt fra kanel.

Hvordan bærer jeg mig ad med at føle mig presset, når jeg præsenteres for klarhed?

Det gør jeg, fordi mit ståsted i konflikten er uklart inde mig selv. Måske taler jeg om åbenhed, men ønsker det ikke. Måske taler jeg om moral, men efterlever det ikke – eller måske troede jeg at jeg ville ét, men i virkeligheden ville jeg det ikke alligevel.

Fredagsslik

Da jeg havde mindre børn og efter en lang dag havde puttet dem, kunne jeg godt smide mig på sofaen med et stykke chokolade. Samtidig havde jeg en klar regel i huset, om at vi kun fik slik om Fredagen.

En sjælden gang skete det så at en af mine døtre vågnede, og kom ned, og overraskede mig så at sige med Mars-baren stikkende ud af munden.

Far, vi spiser da kun slik om Fredagen, må jeg så ikke også få noget?

Oh, Dear.

Det oplevede jeg øjeblikkeligt som et pres, fordi jeg jo havde sat den grænse, at vi kun skulle have slik om Fredagen. Min datters klarhed udstillede dog ”vi’et” og dermed følte jeg et pres. Jeg sagde et, men mente noget andet.

Min reaktion var oftest at skynde mig op, finde på en undskyldning, måske endda lyve eller forvirre hende (ved ikke at svare på hendes klarhed):

Hvad laver du dog hernede nu. Du skal op og sove. Kom så følger jeg dig op i seng igen.

(Sagt så tydeligt, som det er muligt med en hel marsbar proppet ind i mundhulen…)

Elskov i en tantramassage

Af og til kan jeg opleve et lignende pres  i en massage: Jeg kan møde en lyst til elskov fra en gæst, der er krystalklar. Og jeg kan blive overrasket. Holde igen. Og efter massagen opleve en uro i mig, som hænger ved.

Uroen opstår, fordi jeg fortæller at der ingen grænser er i massagen udover:

  • Ja
  • Nej og
  • det er mig, der leder massagen

 

Og glemmer, at de regler også gælder for mig selv.

 

Presset opstår i mig, fordi jeg har lavet en adskillelse:

i en tantramassage hos Jørn, der ELSKER vi ikke… rigtigt.

Når jeg så står overfor utilsløret lyst, som jo i sin essens er noget af det smukkeste, så føler jeg mig presset. Af mine egne grænsesætninger.

Presset opstår ikke, fordi lysten fra gæsten PRESSER, men fordi jeg OPLEVER at mine EGNE konstruktioner mister sammenhæng, og dermed ryster mit fundament.

Klarheden i den utilslørede lyst, blænder mig. Eksponerer mine idealer. Udstiller den jeg er. Lige der.

Kan åbenhed afgrænses?

I mit parforhold kan jeg også se, at der er en sammenhæng i mødet mellem klarhed og pres. Jeg kan måske se at den ide om åbenhed, hun eller jeg har om hvordan vi skal leve livet, mødes af en grænse.

Åbenheden går hertil, men så heller ikke længere.

Åbenhed overfor børn. Overfor hverdagen. Overfor hastigheden. Overfor friheden.

På den måde kan adskiltheden og grænsesætningen også være en klarhed. Og klarheden eksponerer mine egne luftkasteller, mine egne ideer, som jeg dermed bliver nødt til at give afkald på, og finde et nyt ståsted omkring. Og jeg føler mig presset til at gøre noget andet. Men det er ikke min kæreste som presser, det er mig selv der kommer på overarbejde med at opretholde mine egne indre stativer.

Kejserens nye klæder

Jeg forestiller mig, at jeg er kejser engang for længe siden i et eventyr. Jeg har fået syet de smukkeste rober af den fineste silke af de bedste skræddere.

Jeg viser mine klæder for verden. Knejser i min pragt.

Indtil en lille bondedreng udbryder:

”Men han har jo ingen tøj på! Kejseren har ingen tøj på”

Og så føler jeg pludseligt et stort indre pres, fordi mine egne indre stativer nu kræver meget mere arbejde at holde på plads. Er jeg nøgen og eksponeret – eller har jeg tøj på?!?!

Integritet

Jeg tror, at den bedste vej når jeg oplever pres er: Integritet.

At skabe overensstemmelse mellem den jeg er, og det jeg gør. Så forsvinder presset. Så er der kun klarhed. Og klarheden bliver et STORT JA (eller et NEJ, for den sags skyld).

 

I stedet for at sige til min datter:

Skat, det er kun dig der ikke må spise slik i hverdagene. Jeg må godt.

Kan jeg vælge kun at spise slik om fredagen (eller droppe min moralprædiken til min datter).

 

I stedet for at fortælle mine gæster:

Der er ingen grænser, undtagen lige mine… altså.

Kan jeg vælge at se, at jeg er fri.

 

I stedet for at forvirre min partner:

Jeg elsker dig kun hertil og ehh… så ikke længere.

Kan jeg vælge at elske.

Jeg vælger at spise slik, når jeg har lyst. Der er frihed i mine massager. Og jeg vil elske og elskes – med alt hvad jeg ejer og har.

Du kan kontakte mig for en terapi eller en tantramassage her.

Kærlig hilsen

Jørn